Free shipping & returns for orders within the EU

Matthijs gaat de schoenenwereld veroveren met zijn herenschoenenmerk Gentleberg. Hij biedt met Gentleberg een vegan variant aan op de nette herenschoen gemaakt van hoogwaardige materialen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en het ontwerp. Om zijn plannen te realiseren is hij eind vorig jaar een crowdfunding gestart waarmee hij met behulp van precies 100 investeerders €75.000 heeft opgehaald.

Het is nu zo’n 6 weken nadat de laatste investeerders jouw campagne volstortten. Hoe gaat het?
“Het gaat goed! Ik ben super blij dat het gelukt is en achter de rug is. Ik vind het nog steeds bizar dat het zo’n succes is geweest, dat had ik van tevoren nooit durven dromen.”

Wat had je er in eerste instantie dan van verwacht?
“Eerlijk gezegd had ik mij er van tevoren heel druk om gemaakt. Ik vond het erg spannend of mijn campagne wel haalbaar zou zijn. Die haalbaarheid toets je van tevoren door het verzamelen van toezeggingen. Om mensen op die manier aan te spreken vond ik wel ècht een drempel. Uiteindelijk viel het reuze mee: ik kreeg veel positieve berichten en leuke reacties. Ook reacties van mensen die niet meededen, maar dat hoort er natuurlijk bij. Het was even pittig, maar toen ik de 30% aan toezeggingen binnen had viel er wel een last van mijn schouders. Ik kon van start!”

Door het verzamelen van toezeggingen maakte je een vliegende start: de campagne bereikte binnen vijf dagen de 30%! Hoe ging het toen je openbaar ging met je campagne?
Toen ik zichtbaar live ging vond ik het nog wel echt spannend: je creëert een soort waanidee in je hoofd dat iedereen op dat moment klaar zit om geld over te maken. Dat duurde nog wel 48 uur en ik zag de geschiedenis zich alweer herhalen (red.: Matthijs is eerder een voorverkoopcampagne bij Kickstarter gestart, dat was niet gelukt). Toen het eerste bedrag van een onbekende binnenkwam bleef het ineens lopen: dat was wel echt een bijzonder moment!”

Heb je nog tips voor ondernemers die willen crowdfunden?
“Ten eerste: gewoon doen! Laat je niet tegenhouden door de angst om mensen om geld te ‘vragen’. Als ik nu zie hoeveel en wat voor reacties ik heb gekregen liggen mensen er echt niet wakker van als je dat gewoon op de man af vraagt. Wat voor mij bijvoorbeeld als een flink bedrag klinkt, is voor sommige mensen echt geen issue.”

“Ten tweede: probeer je investeerders ambassadeurs te maken, zodat ze echt voor jou willen promoten. Ik heb er nog over nagedacht om dat in de vorm van extra beloning te pushen, maar uiteindelijk denk ik zelfs dat dat niet nodig was. Je investeerders willen wel degelijk dat je campagne slaagt, anders zouden ze natuurlijk ook niet meedoen met investeren. Wat daarbij denk ik wel hielp is dat ik iedereen goed op de hoogte hield tijdens de campagne en dat ik mijn blijk van waardering uitte: bij een nieuwe investering probeerde ik binnen een uur een bedankje te sturen!”

Wanneer komen we de eerste Gentleberg’s op straat tegen?
“Ik ben druk bezig om de details van de productie te bespreken. Als de samples helemaal perfect zijn kunnen de schoenen werkelijk in productie en zal naar verwachting de eerste voorraad eind maart binnen zijn. Ik begin met een webshop, maar heb ook al gesprekken met 3 retailers. Zodra de eerste voorraad binnen is, zijn de investeerders als eerst aan de beurt om hun schoenen die ze als beloning voor hun investering kregen te ontvangen. Dus als het goed is zullen de eerste Gentleberg’s deze lente al te spotten zijn in het straatbeeld!”

En vrouwen? Kunnen die ook nog een paar mooie Gentleberg’s verwachten in de toekomst?
Haha, die vraag krijg ik vaker. Er waren een aantal vrouwen die echt vanuit onze gedeelde visie mee geïnvesteerd hebben, maar die ook wel benieuwd waren of er ook nog aan vrouwenschoenen werd gedacht. Uiteraard is dat idee wel de revue gepasseerd, maar Gentleberg is ooit ontstaan vanuit de behoefte aan een nette herenschoen. Dus zeg nooit nooit, maar zeker nog niet op korte termijn. Eerst maar eens — naast de vegan markt — ook de ‘gewone’ man ervan overtuigen om voor vegan leer te kiezen. Zij maken het dat je een nieuwe norm kan creëren, juist die man kan bepalen of dit de mainstream wordt. Want dat is mijn doel: zorgen dat Gentleberg schoenen niet meer een nicheproduct is, maar mainstream wordt!”

Bron: van Dijk, R. (2020, 27 februari). Matthijs over zijn crowdfunding voor het vegan herenschoenenmerk Gentleberg. Geraadpleegd van https://medium.com/crowd-about-now/matthijs-over-zijn-crowdfunding-voor-gentleberg-2afcb59de45e